Förhöj julkänslan på lilla julafton med Panforte
Historien bakom Panforte - en kulinarisk smakresa genom generationer
För att förstå panforte, måste vi resa tillbaka i tiden. Ursprungligen härstammar detta italienska mästerverk från staden Siena i regionen Toscana. Historiskt sett är panforte en skatt av nötter, torkad frukt och kryddor, som en gåva till gudarna vid speciella tillfällen.
Panforte har en nära koppling till jultraditioner, då familjer samlas för att förbereda sig för det stora julfirandet. Med en aromatisk doft och smakrik konsistens gör det Panforte till ett måste på julbordet.
Upplev en smaksensation av kardemumma och apelsin i årets Panforte
Inget julbord är komplett utan sötsaker som smälter i munnen och skapar en extra guldkant på denna glittrande högtid. Traditionellt kryddas panforte med julens kryddor, men vi tar det ett steg längre genom att kombinera den förföriska doften av kardemumma med den friska citrusnoten från apelsin.
Resultatet blir en härlig, seg kaka, nästan som kola, med smakupplevelser som för dig till ett vinterklätt, italienskt landskap. Varför inte höja julstämningen ytterligare i år och baka din egna Panforte på “lilla julafton”?
Recept - Panforte
Ingredienser
125 g mandel
125 g hasselnötter
1 dl teffmjöl
150 g torkade fikon, grovt hackade
Zest från 1 apelsin
½ tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm himalayasalt
¾ dl agavesirap
1 dl dadelsocker eller kokossocker
100 g mörk choklad
1 msk kakaopulver
Gör så här
- Rosta nötterna i en torr stekpanna och skrubba bort löst skal.
- Hacka fikonen och blanda med nötter, teffmjöl, apelsinzest, kardemumma och salt.
- Värm sirap och socker i en kastrull tills sockret smälter.
- Tillsätt chokladen och rör tills den smälter.
- Häll chokladsmeten över de torra ingredienserna och blanda väl.
- Fördela smeten i en springform med bakplåtspapper.
- Platta till toppen med fuktade händer.
- Baka i 175 grader i 18 minuter.
- Svalna och dra bort bakplåtspappret.
- Pudra med kakaopulver, skär i skivor och njut av den italienska smakerna i jul.
Ge dig själv och dina nära en smakresa till Italien på lilla julafton med detta underbara recept på Panforte. Må den föra med sig dofterna och smakerna av en genuin italiensk tradition till ditt julbord “dagen före doppardagen”!