Fira Morotskakans dag med Raw morotskaka
Dadlar och valnötter - delikata råvaror med mångårig historia
Både dadlar och valnötter har en rik historia, och deras vägar har korsats i många kulturer genom tiderna. Dadlar, ofta kallade "naturens godis," har varit en del av den mänskliga kosten i tusentals år. Med en naturlig sötma har både dadlar, men även dadelsocker och dadelsirap, blivit populära alternativ till raffinerat socker. Valnötter å sin sida är inte bara en delikatess utan också en näringsrik källa. Med sina ursprungliga rötter i Persien har valnötter vandrat över världen och blivit en viktig ingrediens i många kök.
Morotskaka - mer än bara en kaka till fikat
Att inkludera morötter i bakningen ger inte bara dina bakverk en fantastisk färg, smak och saftighet utan ökar också näringsvärdet. Morötter innehåller antioxidanter, vitaminer och fibrer. När de kombineras med både valnötter och dadlar, får du inte bara en utsökt smak utan också en hälsosam och varierad dos av näringsämnen.
Recept - Raw morotskaka
Ca 12 bitar
Ingredienser
Morotskaka
6 dl rivna morötter
3 1/2 dl valnötter
2 1/2 dl medjool dadlar, urkärnade
2 1/2 dl riven kokos
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefärspulver
1/4 tsk muskot mald
1 nypa salt
Cashewfrosting
2 1/2 dl cashewnötter
0,6 dl vatten
3 msk sötning, t.ex. lönnsirap eller yaconsirap
1 tsk vaniljpulver
1 msk morotspulver
Juice av 1/2 citron
1 nypa salt
0,8 dl kokosolja virgin, smält
Till garnering
Valnötter
Rivna morötter
Morotspulver
Gör så här
Morotskaka
- 1. Klä en rund eller fyrkantig form med bakplåtspapper.
- Riv morötterna grovt.
- Mixa valnötter och dadlar i en matberedare tills det bildar en massa.
- Tillsätt morötter, riven kokos och kryddorna samt salt. Mixa tills morötterna är väl inblandade.
- Pressa ut smeten i formen och sätt den i frysen medan du gör frostingen.
Cashewfrosting
- Mixa cashewnötter, vatten, sötning, vanilj, morotspulver, citronjuice och salt tills krämigt.
- Tillsätt den smälta kokosoljan och mixa igen.
Dekoration
- Ta ut kakan ur frysen, häll på frostingen och bred ut över kakan. Täck och frys i ca 2 timmar.
- Ta ut kakan, dekorera med valnötter och rivna morötter. Låt stå i rumstemperatur i 15 min innan servering.
Upplev en nyttigare fikastund med Raw morotskaka
Raw morotskaka är inte bara en fest för smaklökarna, utan också ett trevligt inslag till en hälsosam livsstil. Varför inte baka den här helgen och njuta av en hälsosam fikastund?