Vegansk raw mangoglass
Du behöver
6 portioner
250 g torkad mango
5 msk kokosmjölkpulver blandat med 4 dl vatten eller vegansk vaniljsås
½ dl ljus agavesirap eller annan sötning, valfritt
1 tsk vaniljpulver
1 msk citronjuice
Servera med:
citronmeliss, färska bär och riven kokosnöt
Gör så här:
- Lägg mangon i rikligt med vatten över natten. Häll av vattnet men spar det - det är verkligen gott som sötning och smakförstärkare i smoothies eller till fruktsallad.
- Mixa mangon med övriga ingredienser till en slät smet i en blender eller mixer. Smaka gärna av med lite mer citron, sötning och vanilj så glassen blir som du vill ha den.
- Häll smeten i en glassmaskin eller lägg i en burk i frysen. Rör om varje halvtimme tills glassen är klar.
- Servera lätt upptinad med citronmeliss, färska hallon eller andra bär och riven kokos. Supergott med en klick äkta vaniljsås - se vårt recept här.
Såhär gör du din egen kokosmjölk
Trött på att bära hem konserverad kokosmjölk från affären? Du vet väl att du kan göra din egen kokosmjölk- eller grädde med vårt fantastiska kokosmjölkpulver? Det är ekologiskt och helt utan tillsatser.
Smart och extra hållbart - eller hur? Eftersom du då slipper "betala" för vattnet och dyra förpackningar.
Så här gör du för att få motsvarande en burk/förpackning kokosmjölk på 400 ml:
Måtta upp 4 dl kallt vatten i en glasburk eller flaska. Tillsätt knappt 5 msk kokosmjölkpulver och skaka/vispa ordentligt. Du kan du också göra detta i en blender, matberedare eller med stavmixer.
För att för en rikare "mjölk" kan du hälla i lite extra pulver. Du kan också tillsätta en nypa salt om du så önskar.
Kokosgrädde gör du på samma sätt. Minska mängden vatten med en tredjedel. Eller ta motsvarande 4 dl vatten till 7-8 msk kokosmjölkpulver.
Grädden använder du i grytor och efterrätter precis som vanligt. Däremot kan du inte vispa din hemmagjorda kokosgrädde såsom man kan göra med burkgrädden. Förvaras i kylskåp max fem dagar.