Alla inlägg

Fyll köket med julens dofter - baka pepparkakor med mandel

Fyll köket med julens dofter - baka pepparkakor med mandel

Julen är här, och vad vore julfirandet utan doften av nybakade pepparkakor som sprider sig i köket? Traditionella recept kan vara laddade med socker, smör och vitt mjöl. Men vi har här en nyttigare version av pepparkakor med en twist av mandel – perfekt för dig som vill njuta av julgodis med en hälsosam touch. Läs mer och inspireras av julens dofter från pepparkakor!

Pepparkakor - nu som en naturlig del av den hälsosamma livsstilen

Många klassiska recept kräver ingredienser som inte alltid passar in i en hälsosam livsstil. Socker, smör och raffinerat mjöl är vanliga inslag, men vårt recept ger dig en alternativ väg till de ljuva smakerna av jul. Med mandel, dadlar och kokosolja tar vi en annorlunda, men lika läcker, väg till den perfekta pepparkakan.

Pepparkakskryddor var exklusiva inslag i medeltidens kök

Pepparkakskryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika har en lång och intressant historia kopplad till jultraditioner. Dessa kryddor, som under medeltiden var exklusiva och dyra, har nu blivit stapelvaror i våra kök under julperioden. Kanel ger sötma, ingefära ger värme och kryddnejlika adderar en rik smakprofil. Denna trio av kryddor ger inte bara smak åt pepparkakor, utan också en känsla av värme och gemenskap under julen.

Recept - Pepparkakor med mandel

Ingredienser

150 g mandlar
15 färska medjool dadlar, urkärnade
5 msk kokosolja utan smak, rumstempererad
3 msk lönnsirap eller yaconsirap
1-2 tsk ingefära pulver
1 tsk kryddnejlika mald
2 tsk ceylonkanel pulver
250 ml speltmjöl eller glutenfritt alternativ havremjöl
1/2 tsk bakpulver

Gör så här

Förberedelser:

  1. Mal mandeln till fint mjöl i en mixer eller matberedare.
  2. Tillsätt dadlar, olja, lönnsirap och kryddor och pulsa tills allt är blandat till en kladdig deg.
  3. Sikta ihop mjöl och bakpulver och börja knåda ner mjölet i degen, lite i taget.
  4. När du kan forma degen till en rund fuktig boll som inte fastnar på fingrarna är degen klar, tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Ställ den i kylen över natten eller i minst tre timmar.

Utbakning och gräddning:

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Kavla ut degen så tunt som möjligt, ungefär 3 mm.
  4. Skär ut med kakformar och överför dem till bakplåtspappret.
  5. Grädda i 9-12 minuter, beroende på storlek och tjocklek på kakorna. Håll ett öga på ugnen och se till att de inte övergräddas.

Med dessa pepparkakor med mandel kan du njuta av den härliga smaken av jul och samtidigt bibehålla en hälsosam livsstil. Ge detta recept en chans och låt ditt kök fyllas med doften av en näringsrik och smakfull jul!

Köp ingredienser till Pepparkakor med mandel!

Dadlar Medjool EKO 1kg
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
239 kr 342 kr
KÖP NU
Lönnsirap EKO 250 ml
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
102 kr 146 kr
KÖP NU
Yaconsirap EKO 250 ml
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
126 kr 180 kr
KÖP NU
Bakpulver EKO 100g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
38 kr 54 kr
KÖP NU
Ingefära Pulver EKO 100g
Kort datum
Herbaveda
Bäst före:
72 kr
KÖP NU
Kokosolja Smak & Doftfri EKO 500ml
50%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
46 kr 92 kr
KÖP NU
Mandel Premium RAW EKO 500g
50%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
84 kr 168 kr
Havremjöl Glutenfritt EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
57 kr 82 kr
Kanelpulver Ceylon EKO 100g
31%
Kort datum
Herbaveda
Bäst före:
50 kr 72 kr
Logga in
Har du kommit rätt?