Fira Kanelbullens dag - baka Raw kanelbullar med nötfyllning
En modern variant på en klassiker
Att baka kanelbullar brukar innebära doften av jäst deg och värme från ugnen, men för dig som vill ha ett alternativ som passar den veganska rawfood-livsstilen, finns nu Raw kanelbullar. Här behåller vi den klassiska smaken av kanel och kardemumma, men i ett format som är både enkelt och roligt att göra. Du mixar ihop nötter, dadlar och kryddor för att skapa en fyllning som smakar precis lika ljuvligt som den traditionella, med en extra touch av naturlig sötma.
Njut av raw kanelbullar på ett nytt sätt
Dessa bullar är perfekta för dig som vill fira Kanelbullens dag och samtidigt hålla fast vid en hållbar livsstil med råvaror från naturens skafferi. Med ingredienser som cashewnötter och mandlar, och en fyllning som får sin sötma från färska dadlar, blir resultatet riktigt smakrikt. Varför inte bjuda på något lite annorlunda i år? Raw kanelbullar är enkla att göra och fulla av härliga smaker som får dig att vilja ha en till – utan att du ens behöver slå på ugnen.
Recept - Raw kanelbullar med nötig fyllning
Ingredienser
Bulldeg
2 dl cashewnötter
1 dl havregryn
1 dl riven kokos
8 färska dadlar
1-2 msk vatten eller mer
1 msk dadelsocker, valfritt
2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning
1 dl mandel
8 färska dadlar, urkärnade
1-4 msk vatten
2 msk kanel
1 msk kardemumma
2 tsk yaconsirap
1 dl pistage eller hasselnötter, hackad
Dekoration
Riven kokos
Frystorkade hallon
Hackade pistagenötter
Bipollen
Pappersformar
Gör så här
Bulldeg
- Börja med att mixa cashewnötter, havregryn och kokos till en mjölmix. Använd gärna lite rågade mått. Här gäller det att ha en bra mixer och tålamod. Häll mjölmixen i en skål och ställ åt sidan.
- Kärna ur och finhacka dadlarna. Mixa med vatten tills du har en slät smet. Du kan passa på att göra basen till fyllningen samtidigt.
- Blanda sedan dadelsmeten med mjölmixen. Tillsätt vaniljpulver, lite salt och eventuell sötning. Ställ degen in i kylen tills det är dags kavla ut.
Fyllning
- Mixa dadlarna med vatten och kryddor, enligt ovan. Mixa mandlarna separat till ett grovt mjöl och sedan blanda sedan med dadelsmeten.
- Blötlagd gärna mandlarna först eller blanchera snabbt i en kastrull med hett vatten, men då blir det inte rawfood.
Baka ut bullarna
- Nu är det dags att kavla ut bulldegen mellan två ark bakplåtspapper, 5 mm blir lagom. Sätt sedan in i kylen igen en stund.
- Bred ett ordentligt lager fyllning över bulldegen. Här kan du även strössla över finhackade nötter för extra smak och textur.
- Rulla sedan försiktigt ihop degen med hjälp av bakplåtspappret. Sätt in rullen i kylen eller en kort stund i frysen så blir det enklare att skiva till snygga bullar.
- Lägg bullarna i pappersformar och toppa med valfri topping till exempel riven kokos, hackade pistagenötter, bipollen eller frystorkade hallon.
Tips och råd
- Det är lite pyssel med att mixa dadlarna och degen men när det väl är gjort är kanelbullarna superenkla att sno ihop.
- Följer du inte rawfood superstrikt kan du rosta nötterna och havregrynen lätt i ugnen först. Det ger en extra fin smak.
- Bullarna förvaras i kylen men går även bra att frysa in. Så passa gärna på att göra dubbel sats.