Irish Moss kan ätas som den är men även användas som förtjockningsmedel t.ex. i råa bakverk.
Chondrus crispus även kallad karragentång, karragenalg, pärlmossa, brosktång, karragenmossa, irländsk mossa, eller bara karragenan. Detta är en rödalg som växer ut med Atlantens kuster i Europa och Nordamerika. Denna Irish Moss kommer ifrån Irland.
Om man kokar algen, bildas det ett slem. Den innehåller naturligt karagen som är ett förtjockningsmedel (E407) och ett alternativ till gelatin. Inom konventionell livsmedelstillverkning används karragen i kött, mjölk, desserter, sylt och glass. Men eftersom det går att skölja bort den svaga algsmaken så är den perfekt för puddingar, krämer och mousse-liknande råa efterrätter.
Så här kan du göra för att dra nytta av den irländska mossans förtjockande egenskaper:
- Skölj ordentligt (beräkna 20 g för en stor kaka t.ex.)
- Lägg mossan i en plastskål, täck med vatten, lägg på lock, ställ in i kylen.
- Algen är redo att användas efter ett dygn, gör sig bäst efter 3–4 dygn men varar i upp yill 7 dygn i kylen.
- Mixa utan blötläggningsvattnet med önskad vätska (ca 2 dl). Försök att få så små bitar som möjligt.