Kombu är en ätbar kelp från familjen Laminariaceae och äts mycket i framförallt i östra Asien. Några ätbara kelps i familjen Laminariaceae kallas inte alltid kombu, som arame, kurome. De flesta kombu är från arten Saccharina japonica (Laminaria japonica), de odlas på kraftigt rep i havet i Japan, Korea och Irland.
Tillagning: för att göra buljong och låta koka med grönsaker och baljväxter: Använd 5-6 cm kombu för basbuljong. Skölj kombu väl några gånger då det kan finnas rester ifrån havet tex sand, andra alger och små kräftdjur, blötlägg i ca 15 minuter. Häll av blötläggningsvattnet och låt kombun koka upp långsamt i en kastrull med 1 liter vatten under ca 20 minuter. Ta bort kombun innan buljongen kokar. Tillsätt eventuellt shiitake och andra grönsaker. Kombun äts inte. Annars så tar den bara 5-10 minuter att koka och kan även wokas blötlagd och användas i sallader och grytor. Tänk på att kombun är väldigt salt i sig, så var sparsam med saltet eller undvik att salta helt.
Förvaring: Förvaras torrt och svalt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Irland.
Näringsvärde per 100g:
Energi: 179,9kJ/ 43kcal
Fett: 0,3g
Varav mättat fett: 0,1g
Kolhydrater: 10g
Varav sockerarter: 0,6g
Protein: 1,7g
Salt: 233mg