Så bjuder du in ayurvediska råvaror i din matlagning
Ayurveda - kunskapen om livet
Ayurveda, som översätts till "kunskap om livet" på sanskrit, har sina rötter djupt rotade i indisk kultur och filosofi. Den sträcker sig tusentals år tillbaka och omfattar en holistisk syn på hälsa som innefattar fysiska, mentala och andliga aspekter.
En central del av ayurveda är läran om doshorna - Vata, Pitta och Kapha. Dessa doshor representerar olika energimönster i kroppen, och optimal hälsa uppnås när de är i balans. Ayurvediska råvaror väljs med tanke på deras förmåga att balansera dessa doshor och främja harmoni i kroppen.
Guide - vanliga ayurvediska råvaror och varför du ska äta dem
Basmatiris
Basmatiris är känt för sin höga kvalitet, och kan bland annat bidra till godare matsmältning och starkare immunförsvar.
Mungbönor
Mungbönor är ett fint tillskott på tallriken när du letar efter mer energi under dagen och kan också bidra till en balans i magen.
Ghee
Det renade smöret, känt som ghee på sanskrit, är en hörnsten i ayurvedisk matlagning. Det kan bidra till ett starkare immunförsvar, skapa balans i matsmältningen och skapa välbehag för kropp och sinne.
Kardemumma
Denna aromatiska krydda är inte bara läcker, utan också en god insats för matsmältningen och immunförsvaret men också mot inflammation i kroppen.
Ingefära
Ingefära är en återkommande favorit inom ayurveda när du letar efter råvaror som hjälper matsmältningen och lättar på ledvärk och förkylningssymptom.
Kokosnöt
Med sina mångsidiga användningsområden bidrar kokosnöt till en sund matsmältning, stärker immunförsvaret och förbättrar hår- och hudhälsan.
Matlagningstips med ayurvediska råvaror
Värmande ghee- och kardemummadryck
Koka upp vatten och tillsätt en nypa kardemumma och en tesked ghee för en lugnande och näringsrik dryck.
Mungbönsoppa med ingefära
Koka mungbönor med ingefära, vitlök och spenat för en näringsrik soppa som gör både mage och tarmar glada.
Kokosnötris
Tillaga basmatiris med kokosolja och en nypa kardemumma för en exotisk twist som stärker immunförsvaret.
Ayurvedisk grönsaksroast
Tillaga en mix av färska grönsaker som morötter, sötpotatis och blomkål med kryddor som koriander och spiskummin för en näringsrik och balanserad måltid.
Upplev mer balans och välbefinnade med ayurveda
Att bjuda in den ayurvediska läran och tanken kring dessa råvaror i din kost kan vara ett av många sätt för dig att uppleva stunder av balans och välbefinnande i tillvaron. Ge ditt kök en smak av Indien och upplev fördelarna med denna helande tradition!