Jod är ett essentiellt näringsämne som kroppen behöver för att tillverka sköldkörtelhormoner. Jod bidrar även till normal kognitiv funktion, energiomsättning och nervsystemets normala funktion.
Jod förekommer naturligt i berggrunden, men mängden varierar mycket mellan olika geografiska områden. Sverige är ett land med lite jod i berggrunden. Jod finns i olika livsmedel, såsom fisk (speciellt mager fisk), skaldjur och alger. Mejeriprodukter kan också innehålla jod om djuren fått jod via fodret eller haft tillgång till jodberikad saltsten.
Sedan 1936 tillsätter Sverige jod till bordssalt (joderat salt). Upptaget av jod från bordssalt är endast 10–20 procent, eftersom bordssalt främst består av klorid, som är en antagonist till jod.
Jod är nödvändigt för bildandet av hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Dessa hormoner bildas i sköldkörteln och reglerar ämnesomsättning och reproduktion, samt tillväxt och utveckling hos barn.
Information: Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.
Förvaring: Förvaras torrt och utom räckhåll för små barn.
Dosering: 1 kapsel per dag. Rekommenderad dos bör ej överskridas. Kosttillskott bör ej användas som alternativ till en varierad kost.
Näringsvärde per dagsdos | ||
Innehåll per | 1 kapsel | % av DRI |
Jod | 200 μg | 133 |
DRI (dagligt referensintag) |
Ingredienser: Fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa), kapselskal (pullulan), jod (kaliumjodid), klumpförebyggande medel (kiseldioxid).